Pieprze / Nasiona
Goździki pochodzą z Indonezji. Tam rosną goździkowce korzenne, z których pozyskuje się tę przyprawę. Goździki cechują się mocno słodko-gorzkim smakiem i intensywnym aromatem. Doskonale uzupełniają smak kompotów, grzanego wina czy sosów owocowych, pasują także do potraw mięsnych.

Goździki z Indonezji
Kmin rzymski jest inaczej nazywamy kuminem. Uprawiany i stosowany jest głównie w Indiach, w których królują dobrze doprawione potrawy. Stanowi składnik przyprawy curry, nadając smak daniom z ryżu, warzyw i dań mięsnych.
Przeczytaj także ciekawostki o kminie rzymskim z Indii.

Kmin Rzymski z Indii
Te niepozorne brązowe kuleczki Anglicy nazwali „allspice”, co miało oznaczać „wszystkie przyprawy”. Uważali bowiem, że w aromacie ziela angielskiego można odnaleźć nutę wielu przypraw. Dziś uważa się, że najlepsze jagody ziela angielskiego pochodzą z Meksyku, gdzie są zbierane wprost z dziko rosnących drzew. Zawiera dużo olejków eterycznych, które nadają mu intensywny zapach i ostry, gorzkawy smak. Z jego dodatkiem dania zyskują niezwykły aromat.

Ziele Angielskie z Meksyku
Chłodny klimat Kanady sprzyja uprawie gorczycy, która charakteryzuje się wyjątkowym, ostrawym smakiem. W kuchni wykorzystuje się ją do przygotowania marynat, sosów, tłustych mięs i wędlin, a także kwaszonych i konserwowych ogórków, kapusty czy grzybów.

Gorczyca z Kanady
Małe brązowe nasiona, aromatyczny zapach i lekko korzenny smak – oto kminek. Jest to jedna z najstarszych przypraw, która uzupełni smak wielu tradycyjnych potraw. Polska jest światowym liderem w produkcji kminku, a nasze uprawy są wysoko cenione na świecie.

Kminek z Polski
Kuchnia wietnamska, jedna z najpopularniejszych kuchni azjatyckich, nie obyłaby się bez dodatku czarnego pieprzu. To właśnie Wietnam słynie z uprawy tej charakterystycznej, pikantnej przyprawy. Z jej dodatkiem każde przygotowywane przez nas danie nabierze wyrazistości i niepowtarzalnego smaku.

Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty
Kuchnia wietnamska, jedna z najpopularniejszych kuchni azjatyckich, nie obyłaby się bez dodatku czarnego pieprzu. To właśnie Wietnam słynie z uprawy tej charakterystycznej, pikantnej przyprawy. Z jej dodatkiem każde przygotowywane przez nas danie nabierze wyrazistości i niepowtarzalnego smaku.
