Przepełnione smakiem

Suszenie jest jednym z najstarszych sposobów przechowywania żywności, praktykowanym od tysięcy lat. Jest prosty, bezpieczny i pomaga zachować kolor, zapach i smak naszych składników na dłuższy czas.

Suszenie nie tylko pozwala zachować smak produktów, ale jest również doskonałą alternatywą dla stosowania konserwantów. Podczas suszenia do warzyw nie musimy nic dodawać - po prostu usuwamy z nich wodę..

Matthias Zitterbart, jeden z naszych ekspertów ds. surowców warzywnych, mówi: "Cała idea suszenia produktu polega na usunięciu z niego wody, dlatego nie ma potrzeby dodawania konserwantów. W tym przypadku mamy pastę pomidorową, która poddawana jest procesowi suszenia. W efekcie otrzymujemy produkt, który cechuje się bogactwem smaku i aromatu pomidorów.

Cała idea suszenia warzyw polega na usunięciu z nich wody, dlatego nie ma potrzeby dodawania konserwantów.

Przed zbiorem pomidorów farmerzy Knorr nie podlewają ich przez około tydzień. Pozwalają im odczekać, by nabrały słodyczy. Jednocześnie dzięki temu warzywa zawierają mniej wody, którą później trzeba z nich usunąć. Co więcej, mierzymy słodycz naszych pomidorów tzw. testem Brix - im wyższy wskaźnik, tym są one słodsze.

Mimo to zawsze jest dla nas zaskakujące, jak dużo wody zawierają warzywa.

Na przykład, by uzyskać tonę suszonej cebuli, musimy wykorzystać aż 12 ton tego świeżego warzywa. W ten sposób cała woda, która zostanie usunięta, nie osłabi smaku Twojego dania podczas gotowania.

Czasami sama natura rozpoczyna proces suszenia. Przykładowo, nasze cebule są zbierane i pozostawiane do wyschnięcia na słońcu przez kilka dni. Następnie, gdy zostaną obrane, przebywają w suszarni przez kilka godzin, aby zachowały swoją świeżość i smak.

Nie wszystkie składniki pochodzące z naszych zrównoważonych gospodarstw są suszone. Wiele z nich jest przeznaczanych na pulpę lub pastę - w tej postaci są używane do zup czy gulaszy. Warto jednak wiedzieć, że suszenie, czyli metoda wykorzystywana przez tysiące lat, wciąż może być ogromną pomocą, by tworzyć doskonałe w smaku produkty.