Wciąż głodny

Warzywa, z których powstają produkty Knorr, uprawiane są na 48000 hektarów ziemi przez 5000 rolników z takich krajów jak Niemcy, Francja, Włochy, Holandia czy Polska. Nieustannie kontrolujemy proces ich uprawy, przykładowo by mieć pewność, że warzywa są zbierane w optymalnym czasie, kiedy ich smak jest najpełniejszy. Naszym celem jest, by przed 2020 rokiem wszystkie surowce rolne pozyskiwać ze zrównoważonych upraw. Natomiast według naszych planów jeszcze przed 2015 rokiem 13 najważniejszych warzyw i ziół używanych w produktach Knorr powinno już pochodzić z upraw prowadzonych zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju.

Knorr pozyskuje warzywa do swoich produktów z upraw na całym świecie. Produkty trafiające do konsumentów w Europie w większości powstają ze składników pochodzących ze źródeł europejskich.

Już teraz, począwszy od 2012 roku, wszyscy dostawcy warzyw i ziół dla marki Knorr są członkami Zrównoważonego Partnerstwa Knorr. Co ważne, w kwestii pochodzenia surowców do produktów Knorr, mamy jasno określone cele na przyszłość. Do 2015 roku 13 warzyw i ziół głównie używanych w naszych produktach będzie pochodziło ze zrównoważonych źródeł. Natomiast do roku 2020 cała reszta wykorzystywanych przez nas surowców, włączając w to mięso i przyprawy, będzie pochodzić z gospodarstw prowadzonych zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju.

Jesteśmy przekonani, że doskonały smak i wysoka jakość składników ma źródło w rozsądnym korzystaniu z zasobów rolniczych. Uważamy, że zrównoważone rolnictwo dostarcza składników wysokiej jakości, które smakują tak jak powinny. Dlatego też marce Knorr tak bliska jest idea zrównoważonego rozwoju. Dziś z dumą powtarzamy, że dążymy do tego, aby wszystkie pomidory używane w produktach Knorr były pozyskiwane ze zrównoważonych upraw. To kolejny, jakże ważny krok w wypełnieniu naszego programu Życia w sposób zrównoważony.

Knorr i Unilever już od dawna wprowadzają w życie zasady zrównoważonego rolnictwa, dbając o środowisko naturalne a także o najlepszy smak naszych produktów. Szefowie Knorr wymagają aby składniki, przygotowanych przez nich potraw, pochodziły z upraw prowadzonych w sposób odpowiedzialny, ze świadomością, że powinniśmy chronić nasze naturalne zasoby. W ramach programu Zrównoważone Partnerstwo Knorr współpracujemy blisko z naszymi dostawcami i rolnikami. Wspieramy ich w skomplikowanych projektach, które mają na celu prowadzenie gospodarstw w sposób zrównoważony.

Już teraz, począwszy od 2012 roku, wszyscy dostawcy warzyw i ziół dla marki Knorr są członkami Zrównoważonego Partnerstwa Knorr. Co ważne, w kwestii pochodzenia surowców do produktów Knorr, mamy jasno określone cele na przyszłość. Do 2015 roku 13 warzyw i ziół głównie używanych w naszych produktach będzie pochodziło ze zrównoważonych źródeł. Natomiast do roku 2020 cała reszta wykorzystywanych przez nas surowców, włączając w to mięso i przyprawy, będzie pochodzić z gospodarstw prowadzonych zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju.

Nasz program, rozpoczęty w październiku 2010, wspiera wszystkich naszych dostawców I rolników w prowadzeniu rozmaitych projektów, które w konsekwencji doprowadzą od zrównoważonej uprawy warzyw i ziół, składników dań Knorr. Dzięki naszej pomocy rolnicy i dostawcy mają możliwość wprowadzania zmian. Chcemy, aby przez nasz program, wszystkie składniki dań Knorr hodowane były w sposób zrównoważony. Staramy się:

  1. uzyskiwać wysokie zbiory przy zachowaniu najwyższej jakości
  2. optymalizować wykorzystanie surowców wtórnych I minimalizować użycie surowców nieodtwarzalnych
  3. jak najbardziej ograniczać negatywny wpływ na środowisko i dbać o to środowisko wspierając projekty wspierające bioróżnorodność np. ochronę rzadkich ptaków, roślin, owadów.
  4. podnosić poziom życia na obszarach rolniczych

To dla nas sprawa zasadnicza. Łączymy ze sobą ekologię, gospodarkę i kwestie społeczne, tak by wykorzystywać zasoby naturalne w sposób maksymalnie rozważny, z myślą o przyszłości. To projekt rozłożony na wiele lat, na wiele pokoleń.

Nasze wzorcowe farmy są przykładem do naśladowania. Już teraz działają wg zasad Kodeksu Zrównoważonego Partnerstwa Knorr i stosują zrównoważone metody prowadzenia upraw. Inni mogą się od nich uczyć. Nasze farmy wzorcowe znajdują się we Francji, Hiszpanii, Grecji, Niemczech i Włoszech.

Kodeks Zrównoważonego Partnerstwa Knorr określa wymagania jakie należy spełniać prowadząc gospodarstwo rolnicze w sposób zrównoważony. Kodeks zawiera wskazówki i wymagania jak prowadzić uprawy i hodowlę teraz i w przyszłości. Monitorujemy i wspieramy działania naszych rolników. Aby tego dokonać określiliśmy 11 kluczowych czynników warunkujących zrównoważone rolnictwo. Można je bez problemu zmierzyć.

Te 11 wskaźników to:

Stałe doskonalenie warunków prowadzenia gospodarstw – zgodnie z Kodeksem Zrównoważonego Rolnictwa Unilever

Ostrożne używanie środków ochrony roślin i paliw – połączone ze stałym monitorowaniem zużycia tych środków

Przemyślane wykorzystanie nawozów sztucznych – minimalizacja ilości nawozów sztucznych

Dobry stan gleby – metody utrzymania lub poprawy stanu jakości ziemi, wpływ maszyn rolniczych, nawozów, nawadniania, poziom erozji.

Czysta woda – optymalizacja zużycia wody a także ochrona wszelkich zbiorników wodnych przed zanieczyszczeniem

Szefowie kuchni Knorr są doświadczonymi, utalentowanymi i pełnymi pasji szefami kuchni, którzy tworzą i doskonalą produkty marki Knorr. 280 kucharzy ponad 20 narodowości to kulinarni kreatorzy oraz ambasadorowie naszej „Miłości do Smaku". Pochodzą z różnych zakątków świata, od Włoch, przez Malezję i Chiny, po Kubę i Kamerun. Większość zatrudnianych przez markę Knorr szefów kuchni to specjaliści kuchni międzynarodowej. Jednak są wśród nich także lokalni kucharze, dzięki którym możemy mieć pewność, że tworzone produkty przypadną do gustu konsumentom w każdym kraju. Wszyscy szefowie kuchni Knorr, pracując w kuchniach rozsianych po całym świecie, wkładają swoje serce i ogromne doświadczenie, by tworzyć produkty o doskonałym smaku. Polskim kucharzem Knorr jest Piotr Murawski.

Knorr zatrudnił pierwszego Szefa kuchni w latach 30. ubiegłego stulecia, w Heilbronn w Niemczech. Od tamtej pory Szefowie kuchni nieustannie pracują nad recepturami produktów marki Knorr.

Szefowie kuchni Knorr to kucharze o ogromnym kulinarnym doświadczeniu:

Szefowie kuchni Knorr łącznie mają 3360 godzin doświadczenia w pracy w kuchniach na całym świecie.

Nawet Szefowie kuchni Knorr, którzy mogą poszczycić się bogatym doświadczeniem, w ciągu pierwszego roku pracy dla Knorr uczestniczą w szkoleniach, aby mieć pewność,że będą przestrzegać surowych standardów obowiązujących w pracy dla marki.

W Europie aż 15 z 40 Szefów kuchni Knorr pracowało w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin.

Wielu spośród Szefów kuchni Knorr brało udział w wyborach Chaine des Rotisseurs Citation d’Honneur - jednego z najbardziej ekskluzywnych międzynarodowych stowarzyszeń gastronomicznych.

Jeden z Szefów kuchni Knorr, oprócz pracy dla firmy Unilever, prowadzi swoją własną restaurację.

Nie istnieje coś takiego jak typowy dzień Szefa Knorr!Każdy jest inny, wypełniony rozmaitymi obowiązkami takimi jak twórcze dyskusje o nowych daniach, produktach, kładnikach, przygotowanie receptur, testowanie nowych produktów, spotkania z konsumentami, rozmowy z rolnikami z gospodarstw współpracujących z Knorr.

Wręcz przeciwnie. Szefów kuchni do pracy dla marki Knorr zachęca możliwość pomagania konsumentom z całego świata w przygotowywaniu doskonale smakującychposiłków. Potwierdza to Luigi Carola, włoski Szef kuchni Knorr: „Jako Szef kuchni Knorr mogę każdego dnia sprawiać przyjemność milionom konsumentów, zamiast trzydziestu w mojej restauracji".

Nasz główny Szef Georg Schmücker często powtarza “Nie spoczywamy dopóki nasze produkty nie są doskonałe.Zdarza się, że testujemy i poprawiamy przepisy i receptury po kilkadziesiąt razy dopóki nie spełnią naszych oczekiwań i standardów marki Knorr”. Szefowie Knorr ustanowili ściśle przestrzegane zasady kulinarne tak aby nasze produkty były najlepsze pod każdym względem: jakości, smaku i zadowolenia klientów. Zajmujemy się tym od momentu wyboru najlepszych składników poprzez tworzenie i testowanie przepisów aż do przygotowania ostatecznego produktu.

Szefowie kuchni Knorr rekrutowani są spośród ekspertów kulinarnych.Niezwykle ważny jest ich talent do wybierania i łączenia składników w produkty o doskonałym smaku. Co ważne, marka Knorr zatrudnia Szefów kuchni z minimum 5-8-letnim doświadczeniem w kuchniach hoteli, restauracji i innych obiektów gastronomicznych. Po rozpoczęciu pracy dla marki Knorr wszyscy Szefowie kuchni przechodzą szkolenia, które pomogą im tworzyć produkty odpowiadające gustom konsumentów. Spotykają się z nimi, by poznać ich preferencje i potem móc spełniać ich kulinarne oczekiwania.

Nasi Szefowie często powtarzają, że tajemnica wyjątkowego smaku tkwi w dobrym pomyśle oraz najlepszych składnikach do jego realizacji.Wydaje się to oczywiste ale przecież wymaga talentu, doświadczenia, znajomości technik kuchennych i kulinarnych. Nasi Szefowie nie cofną się przed niczym jeżeli celem jest wyjątkowe danie. Wybierają najlepsze składniki, uprawiane wyłącznie w warunkach zrównoważonego rolnictwa. Uważają, że najlepiej smakują warzywa i zioła, które rosną w zdrowej, żyznej ziemi, podlewane właściwą ilością wody, z minimalną ilością nawozów i środków ochrony roślin.

Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Nasi Szefowie wierzą, że najlepszy smak powstaje tylko z warzyw i ziół,z gospodarstw prowadzonych metodami zrównoważonego rolnictwa. Stąd tak wielkie wsparcie I zaangażowanie naszych Szefów w znajdowaniu najlepszych, wyjątkowych składników. Knorr spełnia oczekiwania Szefów współpracując blisko z dostawcami I rolnikami I wspierając ich wysiłek w prowadzeniu gospodarstw metodami zrównoważonymi. To są właśnie zasady programu Knorr dla Zrównoważonego Rolnictwa.

Szefowie kuchni Knorr są wierni idei nadawania potrawom najlepszego smaku w możliwie naturalny sposób.Zgodnie z tą ideą pracują nad recepturami produktów. W 2009 roku Szefowie kuchni Knorr poświęcili tysiące godzin, aby poprawić receptury produktów, m.in. redukując sól i usuwając glutaminian sodu. W tym celu przeprowadzili testy z 6000 konsumentów. W wyniku podjętych działań wciąż rośnie ilość produktów w ofercie Knorr, które nie zawierają glutaminianu sodu i mają obniżoną zawartość soli.

Wszystkie warzywa i zioła używane do tworzenia produktów Knorr są uprawiane w naturalnych warunkach,rosną i dojrzewają w słońcu i są zbierane w sezonie, kiedy osiągają pełnię smaku.

Suszenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. Uważamy,że wyjątkowy smak potraw jest efektem używania składników najwyższej jakości, traktowanych z szacunkiem i uwagą. Suszona żywność nie wymaga konserwantów. Jest naturalna I zachowuje w największym stopniu wartości odżywcze, białka, węglowodany i sole mineralne. Suszymy nasze warzywa w ultranowoczesnych suszarniach, z wykorzystaniem najlepszych technologii. Wszystko co dobre zostaje w naszych warzywach

Knorr i Szefowie Knorr są zaangażowani w kwestię zmniejszania ilości soli w naszych potrawach bez straty smaku I jakości.

Tego oczekują nasi konsumenci. W procesie produkcji zup zredukowaliśmy o 10% ilość soli a smak pozostał taki sam. Obniżamy także ilość tłuszczów trans i nasyconych a także cukru. Wiele naszych produktów stanowi podstawę do przygotowania zdrowych posiłków i pomaga zwiększyć spożycie warzyw. W ramach programu Unilever Plan Zrównoważonego Życia, wszystkie produkty Knorr w Europie będą miały na opakowaniu pełną informację na temat liczby kalorii, zawartości 8 głównych składników odżywczych i określoną w procentach wymaganą dzienną porcję 5 głównych składników odżywczych.

Marka Knorr oraz jej Szefowie kuchni nieustannie pracują nad zmniejszaniem ilości soli w recepturach produktów,przy jednoczesnym zachowaniu smaku i jakości oczekiwanych przez konsumentów. W procesie powstawania zup suchych Knorr zmniejszono użycie soli o 10% w porównaniu do starszych receptur, bez straty dla walorów smakowych. Dodatkowo zawartość cukru i tłuszczów nasyconych utrzymywana jest na możliwie najniższym poziomie, co poprawia ogólną wartość odżywczą produktów Knorr. Wiele spośród prostych i smacznych produktów Knorr stanowi bazę do przygotowywania zdrowych posiłków i pomaga zwiększyć spożywanie warzyw. W krajach, w których prowadzony jest program „Wiem, co wybieram”, należy szukać produktów z logo, które wskazuje, że produkty te spełniają międzynarodowe zalecenia dotyczące kwasów tłuszczowych typu trans, tłuszczów nasyconych, sodu (soli) i cukru.

Zawartość soli w produktach zmniejszamy, wciąż modyfikując ich receptury. \Doskonały smak produktów pozwalają utrzymać przede wszystkim zioła, przyprawy i aromaty. Działania zmierzające do zmniejszenia ilość soli w diecie konsumentów znajdują się w centrum zainteresowania działu badawczo-rozwojowego marki oraz Szefów kuchni Knorr.

Glutaminian sodu (sól sodowa kwasu glutaminowego) to wzmacniacz smaku, który uzyskuje się między innymi w procesie fermentacji cukru gronowego lub skrobi.Wzmacnia on naturalne smaki innych produktów spożywczych.

Dołożyliśmy ogromnych starań, żeby zredukować w naszych produktach zawartość glutaminianu sodu.W 2009 roku Szefowie kuchni Knorr spędzili ponad 40000 godzin, aby poprawić receptury naszych produktów, jednocześnie eliminując glutaminian sodu i redukując sól, bez utraty smaku. Niektóre produkty Knorr zawierają glutaminian sodu, ponieważ nawiązują do tradycji kulinarnej, w której jest on powszechnie używany, np. dania kuchni chińskiej i indonezyjskiej. Wielu konsumentów wskazało, że w tych recepturach glutaminian sodu jest uważany za zwyczajny składnik, który wzbogaca smak przyrządzanych potraw.

Glutaminian sodu jest bezpiecznym składnikiem, akceptowanym przez wiele organizacji.Natomiast niektórzy konsumenci szukają przetworzonych produktów bez zawartości glutaminianu sodu. W odpowiedzi na ich oczekiwania marka Knorr proponuje szeroki wybór receptur bez dodatku glutaminianu sodu.

Proszki warzywne mogą być porównane do mleka w proszku czy kakao w proszku.To warzywa poddane procesowi suszenia, który jest jedną z najstarszych i naturalnych metod konserwowania żywności. To dowód na to, że jesteśmy przekonani, iż najlepszy smak pochodzi z produktów najwyższej jakości, a także traktowania ich w możliwie najlepszy sposób. Suszone produkty spożywcze nie wymagają użycia konserwantów - usunięcie wody spowalnia proces psucia się i jest naturalną metodą konserwacji.

GDA to skrót od „Guideline Daily Amount”, co oznacza wskazane dzienne spożycie. GDA przedstawia kaloryczność,węglowodany, cukry, tłuszcze, tłuszcze nasycone i sól/sód na porcję produktu spożywczego jako procent wskazanego dziennego spożycia dla dorosłego człowieka będącego na normalnej diecie, czyli potrzebującego średnio ok. 2000 kcal. Przy czym trzeba pamiętać, że indywidualne potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku, płci, wagi, aktywności itd. GDA ma pomóc w zbilansowaniu diety szczególnie pod względem składników odżywczych, na które trzeba zwracać uwagę, aby lepiej bilansować swoje dietę.