Skip to content
The who, what, and why of future 50 foods

O „50 Roślinach Przyszłości”

Raport „50 Roślin Przyszłości” nie jest po prostu listą „superfoods”. To zróżnicowany wybór żywności z całego świata, starannie wyselekcjonowanej w ważnym celu – by służyć zdrowiu ludzi i planety.

Dla kogo jest Raport „50 Roślin Przyszłości”? Dla wszystkich. Dla każdego z osobna. Dla całych społeczności i dla naszej planety. Wiele spośród 50 Roślin Przyszłości przypomina prastare pożywienie, a wszystkie z nich mają dużo do zaoferowania przyszłym pokoleniom.

 

Kto wybrał "50 Roślin Przyszłości"?

„50 Roślin Przyszłości” jest efektem badań i współpracy wielu ekspertów w dziedzinie zrównoważonej gospodarki żywnościowej, rolnictwa i żywienia. Raport został zaprezentowany przez markę Knorr, WWF i dr. Adama Drewnowskiego.

●     Od ponad 175 lat Knorr dostarcza innowacyjne produkty spożywcze i aktywnie współpracuje z rolnikami, dostawcami oraz szefami kuchni, aby do roku 2025 wypełnić swoje zobowiązanie do pozyskiwania wszystkich warzyw, ziół i zbóż zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.

●     World Wildlife Fund (WWF) jest wiodącą światową organizacją działającą na rzecz ochrony przyrody, o naukowym podejściu, globalnym zasięgu oraz zrzeszającą ponad pięć milionów ludzi.

●     Adam Drewnowski jest dyrektorem Centrum Odżywiania dla Zdrowia Publicznego na Uniwersytecie Waszyngtońskim i autorytetem w dziedzinie badań nad otyłością i nierównościami społecznymi w obszarze diety i zdrowia.

 

Czym jest „50 Roślin Przyszłości”?

„50 Roślin Przyszłości” wskazuje na 18 rodzajów warzyw, wśród których znajduje się na przykład rzodkiew japońska, czyli szybciej rosnąca i łagodniejsza w smaku kuzynka zwyczajnej czerwonej rzodkiewki. Na liście znalazło się też 13 zbóż, ziaren czy bulw, takich jak miłka abisyńska, czyli wszechstronne i odporne, bogate w żelazo zboże, będące podstawową żywienia w Etiopii. Fasole, rośliny strączkowe i kiełki również odgrywają ważną rolę na liście „50 Roślin Przyszłości”. Wśród nich znajduje się np. fasola marama, która stanowi roślinne źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych, a jej smak jest zbliżony do orzechów nerkowca. Listę dopełniają 4 rodzaje orzechów i nasion, doskonałych jako pożywne przekąski, oraz 3 gatunki grzybów, które świetnie sprawdzą w różnego rodzaju daniach, dostarczając substancji odżywczych i będąc źródłem bogatego smaku umami.

 

Dlaczego wybrano "50 Roślin Przyszłości"?

„50 Roślin Przyszłości” ma za zadanie zachęcić ludzi do wprowadzania w swoim otoczeniu pozytywnych zmian. Skupiono się na roślinach, ponieważ żywność pochodzenia zwierzęcego w dużo większym stopniu oddziałuje na środowisko. Włączanie większej liczby posiłków roślinnych do diety może mieć zbawienny wpływ na nas oraz całą planetę. 50 Roślin Przyszłości różni się między sobą smakiem, wyglądem, kolorem i teksturą. Wszystkie łączy jedno: wysoka wartość odżywcza i mniejszy wpływ na środowisko. Warzywa liściaste, fasole, warzywa korzeniowe, kiełki, wodorosty i zboża to skarbnica składników odżywczych. Ponadto są naturalnie pyszne!   

Przepisy z "50 Roślinami Przyszłości"

( 4 items )

 

O "50 Roślinach Przyszłości"

 

Odkryj "50 Roślin Przyszłości", które są dobre i dla Ciebie i dla naszej planety.