Skip to content
How To Cook Quinoa with Knorr

Jak ugotować komosę ryżową?

Komosa (quinoa) to niezwykle uniwersalna pozycja z listy „50 Roślin Przyszłości”. Ma łagodny, orzechowy smak i puszystą konsystencję. Jest również zdrowa i bogata w węglowodany, co czyni z niej idealny zamiennik makaronu! Uzyskanie pełni smaku komosy ryżowej podczas gotowania nie jest trudne i wymaga zaledwie kilku prostych kroków.

Przede wszystkim ziarna należy wypłukać pod zimną wodą, by usunąć ślady goryczki. Szklankę ziaren gotujemy w dwóch szklankach wody, w średnim rondelku i na dużym ogniu, aż do wrzenia.

Smak można podkreślić szczyptą Mieszanki Przypraw Knorr. Przyprawę dodajemy, zanim woda się zagotuje. W trakcie wrzenia, należy zmniejszyć ogień i gotować komosę na wolnym ogniu przez 12-15 minut. Woda zniknęła? Jeśli tak, to quinoa jest gotowa! Wystarczy spulchnić ją widelcem i postawić na stole! Smacznego!