Skip to content
Learning to Love Lentils

Pokochaj soczewicę

Soczewica jest kuzynką grochu i przywędrowała na nasze stoły z kuchni Azji oraz Afryki Północnej.

Znamy cztery odmiany soczewicy: zieloną, brązową, czerwoną oraz specjalna, nazywaną też soczewicą beluga lub Puy. Większość rodzajów zachowuje podczas gotowania swój kształt, z wyjątkiem soczewicy czerwonej, którą można rozgotować. Poszczególne warianty wymagają od 8 do 25 minut gotowania.

Mieszanki przypraw Knorr znakomicie podkreślą smak soczewicy - trzeba jedynie pamiętać, żeby przyprawiać ją pod sam koniec, aby nie wydłużyć czasu gotowania. Dla uzyskania ciekawszego smaku soczewicę można gotować z aromatycznymi ziołami, takimi jak rozmaryn, tymianek czy liść laurowy. Soczewicę można przyrządzić także z dodatkiem soli czosnkowej.

Jeśli nie macie czasu i ochoty kontrolować garnka z gotującą się soczewicą, polecamy użyć już gotową do spożycia soczewicę konserwową. Wystarczy podgrzać ją z ulubionymi przyprawami. Trzeba jedynie pamiętać o przepłukaniu soczewicy, by pozbyć się zalewy i ewentualnego osadu z puszki.