Skip to content
Microwaving vegetables

Warzywa z mikrofali? Tak, da się!

Kuchenki mikrofalowe nie kojarzą się zazwyczaj ze zdrową żywnością. Kojarzymy je bardziej z przetworzonymi, gotowymi daniami, niż ze świeżymi warzywami, ani tym bardziej z ideami, które niesie ze sobą raport „50 Roślin Przyszłości”. Jednak niedawne badania rzucają nowe światło na przyrządzanie warzyw w mikrofalówce.

Jak doskonale wiemy, utrata części składników odżywczych podczas obróbki żywności jest nieunikniona, ponieważ rozpadają się one pod wpływem ciepła. Dzieje się tak podczas stosowania tradycyjnych metod przygotowywania posiłków, jak np. gotowanie, w trakcie którego dużo składników odżywczych przenika również do wody i w ten sposób ginie. Zaletą mikrofali jest fakt, że warzywa gotują się w szybkim tempie, przez co zachowują znacznie więcej swoich właściwości, niż te ugotowane w wodzie lub na parze. Zaskoczeni?

Dlatego dajmy szansę mikrofalom, które wcale nie są takie złe, jak są przedstawiane.

Na liście „50 Roślin Przyszłości” najlepsze do gotowania w mikrofali są kapusta bok choy, buraki oraz korzeń pietruszki.