Mono
Bazylia wzrastająca w ciepłym klimacie basenu Morza Śródziemnego, charakteryzuje się orzeźwiającym aromatem z nutą goździkowo-anyżową. Ta pochodząca z krajów śródziemnomorskich przyprawa, stanowi znakomity dodatek do wielu potraw, nadając im delikatny ziołowy zapach. Bazylia z krajów śródziemnomorskich Knorr idealnie komponuje się z warzywami, w szczególności z pomidorem, a dodana pod koniec gotowania wzbogaci smak zup, roślin strączkowych, drobiu, gulaszów, sosów oraz pasztetów.

Bazylia z krajów śródziemnomorskich
Czosnek dojrzewający w dogodnych warunkach klimatycznych, charakteryzuje się niezwykle wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem. Ten pochodzący ze słonecznych rejonów Stanów Zjednoczonych, daje gwarancję najwyższej jakości oraz naturalnego składu. Przyprawę doceniamy za jej uniwersalność. Czosnek z USA Knorr pasuje do wielu rozmaitych dań. Jego smak wzbogaca potrawy mięsne i dania z ryb. Produkt doskonale nadaje się również do sosów, kiszonek i wszelkiego rodzaju marynat.

Czosnek z USA
Chili to przyprawa nadająca w kuchni ostrości. Ostre papryczki, uprawiane w gorącym słońcu Indii, charakteryzuje doskonała jakość oraz wyjątkowy smak.

Papryka Chili z Indii
Oregano to przyprawa, którą popularnie wykorzystuje się m.in. w daniach kuchni włoskiej oraz tureckiej, gdzie się ją uprawia. Dojrzewająca w suchym i gorącym klimacie roślina dobrze komponuje się z makaronami, zupami, sałatkami czy mięsami.

Oregano z Turcji
Tymianek szczególnie upodobał sobie umiarkowany klimat. Przyprawa ta cechuje się przyjemnym, nieco ostrym zapachem, nadając potrawom wyrazisty smak i aromat. Odrobina tymianku wzbogaci dania mięsne, sosy, ale również idealnie sprawdzi się w zestawieniu z warzywami.

Tymianek z Polski
Drzewa laurowe w ciepłym klimacie Turcji mają doskonałe warunki do wzrostu, dlatego przyprawa ta często używana jest w tamtejszej kuchni. Liść laurowy jest niezwykle uniwersalny, stając się obecnie nieodzownym elementem wielu kuchni świata, w tym polskiej.

Liść Laurowy z Turcji
Majeranek wywodzi się z Bliskiego Wschodu, skąd przywędrował do krajów basenu Morza Śródziemnego. Tu zyskał doskonałe warunki do uprawy. Ze względu na smak i aromat, często wykorzystuje się go w daniach kuchni francuskiej, włoskiej, greckiej, a także polskiej.

Majeranek z krajów śródziemnomorskich
Rozmaryn wywodzący się z Maroka dojrzewa w doskonałych dla siebie warunkach klimatycznych. Świetnie smakuje w towarzystwie mięs i pieczonych ziemniaków, charakteryzuje go korzenny zapach i gorzkawy smak.

Rozmaryn z Maroko
Goździki pochodzą z Indonezji. Tam rosną goździkowce korzenne, z których pozyskuje się tę przyprawę. Goździki cechują się mocno słodko-gorzkim smakiem i intensywnym aromatem. Doskonale uzupełniają smak kompotów, grzanego wina czy sosów owocowych, pasują także do potraw mięsnych.

Goździki z Indonezji
Kmin rzymski jest inaczej nazywamy kuminem. Uprawiany i stosowany jest głównie w Indiach, w których królują dobrze doprawione potrawy. Stanowi składnik przyprawy curry, nadając smak daniom z ryżu, warzyw i dań mięsnych.
Przeczytaj także ciekawostki o kminie rzymskim z Indii.

Kmin Rzymski z Indii
Te niepozorne brązowe kuleczki Anglicy nazwali „allspice”, co miało oznaczać „wszystkie przyprawy”. Uważali bowiem, że w aromacie ziela angielskiego można odnaleźć nutę wielu przypraw. Dziś uważa się, że najlepsze jagody ziela angielskiego pochodzą z Meksyku, gdzie są zbierane wprost z dziko rosnących drzew. Zawiera dużo olejków eterycznych, które nadają mu intensywny zapach i ostry, gorzkawy smak. Z jego dodatkiem dania zyskują niezwykły aromat.

Ziele Angielskie z Meksyku
Chłodny klimat Kanady sprzyja uprawie gorczycy, która charakteryzuje się wyjątkowym, ostrawym smakiem. W kuchni wykorzystuje się ją do przygotowania marynat, sosów, tłustych mięs i wędlin, a także kwaszonych i konserwowych ogórków, kapusty czy grzybów.

Gorczyca z Kanady
Małe brązowe nasiona, aromatyczny zapach i lekko korzenny smak – oto kminek. Jest to jedna z najstarszych przypraw, która uzupełni smak wielu tradycyjnych potraw. Polska jest światowym liderem w produkcji kminku, a nasze uprawy są wysoko cenione na świecie.

Kminek z Polski
Kuchnia wietnamska, jedna z najpopularniejszych kuchni azjatyckich, nie obyłaby się bez dodatku czarnego pieprzu. To właśnie Wietnam słynie z uprawy tej charakterystycznej, pikantnej przyprawy. Z jej dodatkiem każde przygotowywane przez nas danie nabierze wyrazistości i niepowtarzalnego smaku.

Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty
Kuchnia wietnamska, jedna z najpopularniejszych kuchni azjatyckich, nie obyłaby się bez dodatku czarnego pieprzu. To właśnie Wietnam słynie z uprawy tej charakterystycznej, pikantnej przyprawy. Z jej dodatkiem każde przygotowywane przez nas danie nabierze wyrazistości i niepowtarzalnego smaku.

Pieprz czarny z Wietnamu mielony
Gałka muszkatołowa pochodzi z Indonezji, gdzie uprawiana jest do dziś, ze względu na doskonałe warunki do wzrostu. Do Europy dotarła ona w okresie średniowiecza. W kuchni wykorzystywana jest do przyprawiania mięs, bigosu, ciast i deserów.

Gałka Muszkatołowa z Indonezji
Kurkuma uprawiana jest głównie w krajach o tropikalnym klimacie. Pozyskuje się ją z ostryża długiego, rośliny dziko rosnącej w Indiach. Nazywana jest tam złotem – ze względu na charakterystyczny kolor oraz fakt, że według hinduskich przepowiedni przynosi szczęście. W kuchni nadaje potrawom wyjątkową barwę i niezwykły, orientalny smak.

Kurkuma z Indii
Gorący, nigeryjski klimat bardzo sprzyja uprawom imbiru. Charakteryzuje się on unikalnym, wyrazistym smakiem i zapachem. Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup, sosów i sałatek.

Imbir z Nigerii
Cebula uprawiana w słonecznych regionach Stanów Zjednoczonych dojrzewa w dogodnych dla siebie warunkach klimatycznych. Uniwersalnie wykorzystywana w kuchni, stanowi dodatek do różnego rodzaju dań warzywnych i mięsnych.

Cebula z USA
Drzewa cynamonu lubią dużą wilgotność powietrza i wysoką temperaturę, dlatego uprawiane są w Indonezji, gdzie panuje subtropikalny klimat. Cynamon charakteryzuje lekko słodki smak i aromat. Stanowi doskonałe uzupełnienie deserów, ciast oraz dań z owoców.
