Tysiące

Małych Historii

Wszystko co robimy, robimy po to by stworzyć smaczniejsze dania, ktorych składniki pochodzą ze zrównoważonych upraw. Wierzymy, że jest to dobre nie tylko dla naszej planety, ale także, że możesz poczuć różnicę w smaku każdego dania, które z nich przygotujesż.

Nasza historia zróważonego rolnictwa to nie jedna opowieść, to tysiąc małych historii, które razem tworzą lepszy, pyszniejszy świat. Rolnicy, dostawcy, szefowie kuchni - każdy z nich ma swoją historie do opowiedzenia i razem pamagają nam, by do 2020 roku wszystkie składniki rolne zawarte w produktach Knorr pochodziły z upraw zrównoważonych.

ZIEMIA

Nasz przepis na doskonałe jedzenie rozpoczyna się… na polu

Najlepsze jedzenie zaczyna się od doskonałych nasion, zasadzonych w żyznej ziemi, otoczonych opieką przez odpowiedzialnego rolnika, który dbając o swoje plony, szanuje naturalne sposoby uprawy.

Milly-la-Forêt, Francja

Wzorcowe Farmy Knorr

Wybitni w swojej dziedzinie

Rolnicy pracujący na farmach Knorr to nasi bohaterowie, którzy nie ustają w wysiłkach, by szukać coraz lepszych sposobów uprawy najbardziej aromatycznych składników.

Zobacz nasze farmy

"Spędziliśmy trzy lata w poszukiwaniu idealnej Bazylii. Z pomocą naszych rolników specjalizujących się w uprawie ziół oraz biblioteki pełnej nasion, zdobyliśmy i wypróbowaliśmy 145 różnych nasion Bazyli, by wybrać trzy gatunki roślin do wykorzystywania w recepturach produktów Knorr - o idealnie intesywnym smaku i aromacie"

Clemens Stiefvater, Szef Kuchni Knorr

Hotel dla pszczół

Rolnicy Knorr zadają sobie wiele trudu, by otoczyć opieką lokalne rośliny i zwierzęta, które pamagają w ich zapylaniu i chronią uprawy

Promowanie różnorodności biologicznej

Historia rolnika zajmującego się się uprawą pietruszki, który chciał iść na ryby.

Mr Bierre

WZROST

Dojrzewające w słońcu

Zasadź w ziemi na otwartym polu, pozwól powoli dojrzewać w prominiach słońca, podlej odpowiednią ilością wody by były słodkie i zbierz w odpowiednim momencie. Gotowe!

Tillburg, Holandia

Wzorcowe farmy Knorr

Ulepszając smak stuletniej odmiany marchwi

Simon i Harrie

Spragnione pomidory

Oszczędzanie zużycia wody jest ogromnie ważne nie tylko dla dobra naszej planety, ale także ma ono wpływ na smak uprawianych warzyw. Wierzymy bowiem, że w tym tkwi sekret upraw słodkich i soczystych pomidorów.

Więcej

PLUSK!

Rolnicy, będący w naszym programie, przez trzy lata zaoszczędzili aż 10,6 milionów litrów wody, co odpowiada ilości zużywanej podczas około 55 000 kąpieli pod prysznicem.

Owady jako broń w walce z… owadami

Chcemy, by nasze warzywa wzrastały zdrowo, jednocześnie ograniczając użycie pestycydów. W tym celu zwróciliśmy się o pomoc do natury, która sama wypracowała zaskakujące sposoby zwalczania dokuczliwych szkodników.

Jak to robimy

"Jestem prawdiwą pasjonatką pomidorów - myślę o nich od chwili, gdy wstaje rano, aż do momentu, gdy kładę się spać. Naprawdę, jakbym miała je we krwi"

Esther Gutierrez

ZBIORY

Wyścig z czasem

Po miesiącach uprawy i pielęgnacji, zbieramy nasze warzywa w optymalnym momencie ich wzrostu. Wtedy zaczyna się wyścig z czasem, aby przygotować je tak szybko, jak to możliwe, by zachowały swój smak i to, co w nich najlepsze

Groß-Enzersdorf, Austria

Wzorcowe Farmy Knorr

Jak doprowadzić dorosłego mężczyznę do łez

Benoit Collardo

Dźwięk doskonałego smaku

W tym wyścigu, którego celem są zbiory w momencie, gdy warzywa są najsłodsze, nie liczy się tylko smak czy zapach – czasami, by określić, czy dana roślina jest gotowa do zbioru, ważny jest też… dźwięk .

Jak sprawdzić czy już jest gotowa

Nocne zbiory

Czy wiesz, że najlepszym czasem na zbiory świeżych ziół jest noc? Jest wtedy chłodno i zioła nie więdną. Pracujemy dzień i noc, aby wysuszyć je tak szybko, jak to możliwe, by zachować ich doskonały aromat.

Nic nie idzie na marne

Po zbiorach, natki marchwi i liście cebuli są pozostawiane na polach, gdzie na powrót zostają zaorane do gleby, jako doskonałe źródło bogatego w składniki odżywcze kompostu. Rolnicy kochają takie rozwiązania, w których ponownie mogą wykorzystać różne składniki.

PRZYGOTOWANIE

Zachowanie smaku

To, jak zachowujemy bogaty smak naszych warzyw, jest dla nas równie ważne jak sposób uprawy. By tworzyć idealne receptury produktów Knorr, suszymy je, zamrażamy, gotujemy lub tworzymy z nich paste

Groß-Enzersdorf, Austria

Zakład przetwórstwa dyni Knorr

Ręcznie obieranie

Nasze cebule na farmie w Serbii są ręcznie obierane i suszone przez kilka godzin, co pozwala zachować ich intensywny zapach.

Przepełnione smakiem

Suszenie to nie tylko metoda przechowywania warzyw, ale to również jeden z najlepszych sposobów, by zachować ich smak.

Dlaczego suszymy

"Suszenie to jeden z najbardziej naturalnych sposobów przechowywania żywności. Dzięki niemu nie musimy dodawać do produktów żadnych konserwantów, jednocześnie zachowując naturalny smak składników: warzyw i ziół."

Georg Schmuecker

Dbamy o to, by kolejne pokolenia mogły świętować Hallowen

Norbert i Robert

GOTOWANIE

Smak zrównoważonych upraw

W końcu przychodzi moment wynagrodzenia tej ciężkiej pracy. Wierzymy, że dzieki niej możemy cieszyć się bogactwem smaków, warzywami przepełnionymi słodyczą - a w rezultacie - doskonałym jedzeniem. Nasi szefowie kuchni ściśle współpracują z farmerami Knorr. Chcą mieć pewność, że troska i zaangażowanie rolników mają realny wpływ na doskonały smak produktow Knorr i przygotowywanych z ich pomocą dań.

Badajoz, Hiszpania

Wzorcowe Farmy Knorr

Zupa warzywna knorr

Wykonany z kostki warzywnej Knorr zawierającej pomidory i aromatyczne zioła

Zobacz przepis

Risotto z dyni

Wykonane z dzbanka warzywnego knorr zawierającego słodkie pomidory i aromatyczne zioła

Zobacz przepis

Sałatka z quinoa w stylu śródziemnomorskim

Wykonane z dzbanka warzywnego knorr zawierającego słodkie dynie i cebule

Zobacz przepis

Mieszkańcy Badajoz. Społeczność, która rozwija się dzięki uprawom doskonałych w smaku pomidorów.

Ludzie z Badajoz

"Zrównoważony rozwój jest niezbędny dla przyszłości naszej planety, wierzymy także, że możemy dostarczyć najlepszy smak"

Luigi Carola, Szef kuchni Knorr

Nasza obietnica

Kiedy widzisz logo Parnerstwa Knorr, wiesz, że w środku zmajdują się naturalne i zrównoważone składniki

Nadal głodny?

Dowiedz się więcej na temat naszej pasji zrównoważonego rozwoju

Zobacz więcej